Как да изберем подходящ фитнес инструктор

Автор: Никола Томов

02 сеп. 2016

Споделете поста

Лятото почти приключи. Повечето от вас вече са замазали плажната форма и са занемарили тренировките. Време е да се върнете отново в залата. Този път, обаче ще е различно. Мотивацията ви е по-силна от всякога и имате желание догодина да изглеждате още по-добре. “Тази година ще си наема фитнес инструктор!” Сигурен съм, че много от вас са в подобна ситуация. Готови за промяна, изпълнени с желание и с презаредени батерии. Забелязал съм, че много треньори промотират своите услуги и показват трансформации на своите клиенти, но никой не е писал статия по темата. Как да разпознаем добрия фитнес треньор? Подходящ ли е за вас и целите ви? Как да го изберем и къде да го намерим? Всичко това и още много ще научите в тази статия!

Професия фитнес треньор и бъдещето

Напоследък това се превръща в много често срещана професия. Особено с популяризирането на онлайн коучинга като услуга. И докато някои хора негодуват от този факт, според мен това е крайно необходимо. В последните десетилетия епидемията от хора с наднормено тегло придоби глобален мащаб. Тя е застигнала дори развиващите се страни от третия свят. Именно поради тази причина имаме нужда от повече, по-образовани и по-опитни фитнес инструктори. Хора, които имат сериозни академични познания не само в сферата на спортните науки и диетологията, но и поведенческите науки! Това няма как да стане с курс, който се провежда в рамките на няколко уикенда. Тепърва ще видим зародиша на специализирани бакалавърски програми.

Те ще произведат професионалисти, които не са квартални батки и търговци на добавки, а доверени съветници, които посещават конференции и следят научните тенденции. За жалост такива може да намерите предимно на запад или онлайн. И все пак, това не означава, че местните експерти не заслужават внимание. Много от тях вършат добра работа и са постигнали успех със стотици клиенти!

Но преди всичко е важно да си отговорите на един въпрос…

Трябва ли ми персонален треньор?

При наличието на толкова много безплатна информация в интернет това е задължителен въпрос. В интернет има много ДОКАЗАНИ тренировъчни програми и хранителни режими. Стотици хиляди хора са постигнали страхотни резултати, без да инвестират пари в помощник. Преди да потърсите фитнес инструктор, трябва да се запитате каква е причината да спортувате. Например, ако сте опитали всичко под слънцето, но без резултат, определено имате нужда от професионалист. Но в случай че се чувствате добре и тренирате за удоволствие, с какво точно може да ви помогне инструктор?Здравето има лимит. Ако вече сте в добро здравословно състояние, няма как да станете по-здрави. Възможно е да подобрите някои маркери, но това няма да допринесе за качеството на вашия живот. Достатъчно е да продължите със спорта и да поддържате своите постижения. Колкото по-малко усилия ви отнема това, толкова по-добре! Но в случай че сте по-запален любител и търсите сериозни резултати, определено ви е необходим инструктор. Дори ако се справяте отлично сами, винаги е добре да има някой, който наглежда целия процес. Причината е, че ако сами определяме тренировъчния и хранителния си режим е възможно да действаме емоционално, а не рационално. Всеки спортист, независимо колко е добър има треньор. Тайгър Уудс, Джон Джоунс, Юсаин Болт, Майкъл Фелпс, всички те и още много други. Затова Станислав и Краси се довериха на мен да ги подготвя за фотосесиите им. От своя страна, аз също имам треньор – Ричард Бел, който ми помага да взимам правилни решения.

Кой професионалист да избера?

Фитнес индустрията е много по-сегментирана, отколкото изглежда. Външен наблюдател би казал, че всички правим едно и също – хранителни и тренировъчни режими. Реалността е, че всеки специалист е заел ниша и има опит с определен тип хора/спортисти. Позволете да ви запозная с най-популярните специалисти и техните специфични умения.

Диетолози

По-голяма част от диетолозите, както може да се досетите, се занимават предимно с консултации, свързани с хранителния режим. Те имат задълбочени познания в тази сфера и третират хора със специфични нужди или здравословни проблеми. Като повишен холестерол, хипертония, диабет, родилки, хора с определен тип храносмилателни проблеми, заболявания и т.н. Ако се чувствате добре с външния си вид, но имате определен здравословен проблем, който изисква по-специфична диета, диетолозите са правилният избор!

Рехабилитатори

В това число се включват физио, кинезитерапевтите и експертите по функционални тренировки. Ако имате по-сериозна травма или кондиция, която изисвка специално внимание, това трябва да е първата ви спирка! Преди да се обърнете към спорта, трябва да сте сигурни, че сте в добро здравословно състояние. Хубаво е да прегледате дори малките болежки, които не ви правят особено впечатление. Дори при правилно изпълнение на различни упражнения, леката болка, може да прерастне в хронична контузия!

Фитнес Треньори

В тази категория спадат всички треньори, които може да намерите в най-близката фитнес зала. Тяхната експертиза е изготвяне на тренировъчни програми и промяна на телесната композиция. Тъй като диетата е неизменна част от промяната във външния вид е задължително вашият фитнес треньор да има опит и с изготвяне на хранителни режими. Стандартният фитнес треньор е добра алтернатива за хората, които искат фокусирано внимание и професионалист, който им показва всичко на момента. След няколко месеца в залата би трябвало да сте изградили достатъчно добра основа, за да поддържате резултатите самостоятелно.

Спортни Специалисти

В това число включвам всички треньори, специализирани в тренировъчни и хранителни режими за определен спорт. Предполагам, че никой от вас няма да отиде във фитнес с надеждата да намери треньор по колоездене. Но когато става въпрос за силови спортове, границата често пъти се размива. Ще обърна специално внимание на тях, тъй като това е и сферата, в която ние специализираме. Отличен пример за това са силовият трибой и бодибилдинга. При силовия трибой целта е максимална сила на три основни движения – клек, лежанка и мъртва тяга. При бодибилдинга фокусът е върху добиването на възможно най-мускулеста физика с минимално количество подкожни мазнини. Принципите са много сходни и двата спорта черпят информация и идеи един от друг. Размерът на мускулите е важен и в двата спорта, а фундаменталните принципи са едни и същи. Въпреки това, не е добра идея да тренирате като трибойци, ако целта ви е да се състезавате в някоя бодибилдинг дисциплина. Разбира се, че има изключения към това правило, но то важи за малцина. И обратното, няма как да сте добри в трибоя, ако тренирате с по-леки тежести и повече повторения или не изпълнявате клек, тяга и лежанка. Внимателно си помислете кой спорт съвпада повече с вашите цели, преди да потърсите помощ.

Онлайн Треньори

На практика всеки един от гореизброениете специалисти, може да бъде намерен онлайн. В интерес на истината дори онлайн пространството е претъпкано от диетолози, фитнес инструктори, бодибилдинг треньори, силови трибойци, маратонци и всичко, което може да си помислите. В днешно време всеки от нас разполага със смартфон, който снима HD видео и има 4G интернет. Това елиминира необходимостта от физически контакт. Не е нужно да работите заедно със своя треньор в залата. Имате възможност да тренирате, когато и където прецените, а вашият треньор ще ви консултира онлайн. Въпреки че това е удобна опция, тя не е за всеки. Много хора предпочитат личния контакт пред виртуалния. Според мен за начинаещите е по-подходящо да тренират с някой на място, докато изградят солидна основа. Онлайн треньорите са по-подходящи за по-напредналите, които вече са усвоили основите и имат нужда от по-малко и специализирани наставления.

Какво да търся в своя инструктор?

Независимо дали сте се ориентирали към онлайн или офлайн треньор, има определени качества, които се срещат сред всички добри инструктори. В случая ще се придържам към фитнес и бодибилдинг, тъй като тук спада моята експертиза. Държа да отбележа, че това е моето лично мнение и не е универсално вярно за всяка ситуация.

Съобразителност

Първото и най-важно качество е съобразителността. Ако вашият треньор не може да се постави във вашите обувки, не може да очаквате оптимални резултати. Добрият инструктор трябва да е наясно с вашето житейско и емоционално състояние. Той трябва да е добър слушател и да взима решения, които да допринасят за вашето благополучие. Много често е обратното и вместо да помагат, треньорите натоварват допълнително вашето ежедневие.

Например, когато се опитват да наложат тренировъчния режим, който са изготвили за вас в графика ви. Класическата ситуация е, когато някой ви каже, че задължително трябва да тренирате 5 дни в седмицата, при положение, че имате време само за три тренировки седмично. Същото важи и за диетата. Не допускайте някой да ви налага нещо, което ви е неприятно или непосилно. Разбира се и вие трябва да направите компромис, но със сигурност има повече от един начин, да постигнете дадена цел.Ако тренировките и диетата не подобряват качеството на вашия живот, няма причина да продължавате с тях.

Доверие

Няма как да постигнете добри резултати, без да имате стабилна връзка с вашия треньор. Необходима е пълна прозрачност. За целта трябва да му имате доверие. Какъв е смисълът да работите с някого за постигане на личните си цели, ако ще му спестявате информация? По този начин вие лимитирате и неговите възможности да ви помогне. Изберете си инструктор, на когото имате пълно доверие. Независимо какви са убежденията му, трябва да работите с човек, на когото можете да споделите всичко. Все пак, плащате на някого да взима решения вместо вас. Той трябва да е наясно с всички факти, които могат да повлияят на вашия прогрес. Например, хората с редовни епизоди на преяждане често изпитват смазваща вина и срам. Ако нямате достатъчно доверие на своя инструктор, за да му споделите за вашия проблем, и по-важното – как сте се чувствали след това, значи връзката ви не е достатъчно силна. Други подобни примери са проблеми с половинката, на работа, в училище и т.н. Стресът е една от най-големите пречки към прогреса. За да постигнете по-добри резултати, е необходимо да имате достатъчно доверие на своя треньор, така че спокойно да можете да му споделите за стресорите във вашия живот.

Мотивация

Липсата на мотивация е една от основните причини, поради които много хора не постигат резултати. Те имат нужда от някой, който да ги нахъсва в залата. Някой, който да ги мотивира да продължават напред, дори в най-трудните моменти. Поради тази причина, ви съветвам да се запознаете със своя треньор, преди да започнете съвместна работа. Ако той се намира в залата, в която тренирате, помолете го да отдели 15-20 минути и да ви разкаже за себе си. В случай че се спрете на онлайн треньор, разменете си няколко имейла или си нагласете Скайп среща!

Ако не сте заредени с позитивни емоции и не се чувствате нахъсани от първоначалните си впечатления, това трудно ще се случи в последствие. Държа да отбележа, че под мотивация нямам предвид някой, който ще ви се кара постоянно. Точно обратното! Има разлика между твърд, но разбран професионалист и някой, който налага своята воля чрез крещене.

Експертиза

На последно място, но не и по важност, избраният от вас треньор трябва все пак да е добър в това, което прави. Особено за начинаещите е много трудно да преценят каква е експертизата на даден инструктор. Моят съвет е да поговорите с няколко различни инструктора. Разликата в нивото на професионализъм и количеството опит ще си проличи. Не се подвеждайте по трансформациите на успешни клиенти. Причината се крие в самата фраза „успешни клиенти“. Разбира се, че никой няма да покаже неуспешните си клиенти. Попитайте за тях.Всеки е имал неуспешни клиенти, поради една или друга причина. В това няма нищо срамно и нищо лошо. Много е лесно, когато работиш с изключително мотивиран и напреднал индивид с върховен генетичен потенциал, който е изцяло отдаден на спорта. Това са най-впечатляващите трансформации. Доста по-различно е, обаче когато клиентът има нередовен сън, редица травми, хранително разстройство и натоварен работен график.

Овладяването на подобни проблеми и въвеждането на ред в толкова хаотичен живот е в хиляди пъти по-значимо от двумесечна трансформация и няколко загубени кила.

Кой е НАЙ-важният фактор?

В онлайн пространството може да се натъкнете на много мнения за всеки треньор. Понякога негативните мнения прерастват в нещо повече. Някои от по-известните фитнес треньори, не са съгласни с мен и Станислав, що се отнася до тренировки и хранене. Други откровено не ни харесват, а дори и това е смекчение на обстоятелствата. И все пак аз искам да обърна внимание на един известен оналйн инструктор. Сигурно сте чували за нея – Руми от фитнес инструктор. Много, много, много хора не я харесват, както е казал поетът. Във фитнес форумите има доста теми с редица коментари по нейн адрес. Откровено си признавам, че имам много различен мироглед от нейния и не съм съгласен с голяма част от информацията, която тя споделя. Но какво от това?

Наскоро споделих една история, свързана с моя клиентка, в Снапчат. Преди да започне работа с мен, тя ми сподели, че досега е работила с Руми. Реакцията ми беше леко високомерна. Какво ли може да постигне някой с тренировки вкъщи и 90 дневна диета (диета с продължителност 90 дни, а не популярната 90 дневна диета)? Как ви звучат -20 кг за 4 месеца? Моментално си спомних за любимия си цитат на Дън Сяопин:

„Не е важно дали котката е черна или бяла, стига да хваща мишки.“

Понякога много се вглъбяваме в детайлите и оставаме заслепени от предразсъдъците си. Разбира се, важно е да отбелязваме фактите, но резултатите ВИНАГИ са по-важни. Често, това което е оптимално на хартия, не е оптимално в действителност. Това се получава най-вече, защото вашият инструктор не притежава някои от качествата, които споменах по-рано.

Какво трябва да запомните

Забравете за всички дипломи, медали и награди, които някой инструктор притежава. Заличете хилядите трансформации от съзнанието си. Това, което има значение, сте Вие. Точно както на интервю за работа, вие трябва да потърсите на няколко места, преди да попаднете на правилния за вас треньор. Няма значение дали ще изберете мен, Станислав, Ричард или някой друг треньор. Важното е да изберете някой, който:

  1. Е спечелил вашето доверие
  2. Е съобразителен
  3. Ви мотивира
  4. Има професионално отношение
  5. Ви води до постигане на резултати

Забравете за предразсъдъци си и се фокусирайте върху своите нужди. Ако горните условия са изпълнени, работата ви с отдаден професионалист може да промени вашия живот!

Съдържание