6 предупредителни знака, че се нуждаете от нов фитнес треньор

Автор: Станислав Чакъров

18 ян. 2016

Споделете поста

В тази статия ще опиша в кои ситуации трябва да се замислите за нов треньор.

В частност по какво всъщност да разберете кой треньор е добър за вас и цели да постигнете добри резултати и кой е този, който иска просто да ви задържи за възможно най-дълъг период от време, за да получава регулярно пари от вас.

За да не става прекалено дълга тази статия, започвам директно с нещата, на които трябва да обърнете внимание:

1. Прекалено често се сменя тренировъчната ви програма

Има редица треньори, които сменят упражненията при всяка следваща тренировка, а други сменят направо цялата програма всеки месец.

Често предлогът е, че трябва да „объркаме мускула“, за да имаме постоянен прогрес, но всъщност нещата не стоят точно така.

Прекалено честата смяна на програмата води по-скоро до застой, често дължащ се на причината, че тялото не може да се адаптира на дадено движение, за да започне да прогресира в него, а всеки път му се налага да заучава някакво ново такова.

Когато започне да заучава новото упражнение, ние отново го сменяме и отново заучаваме наново и така се озоваваме в един омагьосан кръг.

Всеки път получавате невиждана мускулна треска, всеки път ръцете ви и краката ви треперят и си мислите, че това е за добро, но всъщност не е.

Това е една от заблудите, за които трябва да напишем статия, а именно че всеки път трябва да получаваме мускулна треска, защото ако не сме получили такава, това по всяка вероятност значи, че не сме тренирали правилно.

Та какво се случва – всеки път ново упражнение, всеки път мускулна треска и точно тази мускулна треска ви кара да мислите, че тренировките ви вървят супер.

Но щом не е добре да сменяме толкова често упражненията и програмата, защо това се практикува масово от треньорите?

Ами замислете се, ако вие имате една и съща трeнировъчна програма с едни и същи серии и едни и същи повторения в един и същи ден, а се сменя единствено тежестта (а точно това трябва да е целта ви), то вие ще научите цялата си тренировка за колко време?

Две, три или максимум четири седмици, нали? В този случай за какво ще ви е треньор?

Просто да ви брои повторенията и да ви подрежда тежестите след вас?

Точно поради тази причина честата смяна на упражнения и на програма държи клиента в невидение какво следва, какво се случва, защо променяме тези упражнения и защо ги заменяме с други.

Клиентът никога не знае какво предстои и винаги ще си мисли, че има нужда от този треньор, за да му казва новите, невиждани до сега упражнения.

Треньорът ви трябва да измисля начин за прогресия и да ви състави една добра и работеща периодизация, а не просто да сменя упражненията, когато стигнете до застой.

2.Вашият треньор говори по телефона, докато води персонална тренировка с вас

Според мен работата на треньора е да следи клиента си дали изпълнява правилно упражненията, които има в своята програма.

Ако имате многоставни упражнения със свободна тежест във вашата тренировка, то тогава рискът от контузии, ако не изпълнявате дадено упражнение правилно, е доста голям.

Няма как да следи и да поправя вашето изпълнение, докато си говори по телефона.

Но предполагам точно поради тази причина обичат да слагат повечето си клиенти по уредите, защото няма какво да объркат.

Няма толкова голям риск от контузии и клиентът може да се оправи сам, докато ние с едната ръка говорим по телефона.

С другата ръка пък държим уреда, на който клиентът тренира и просто леко го повдигаме, достатъчно, за да имитираме работа и че уж участваме в процеса и „помагаме“.

3. Загрявате с кардио и корем

Няма нищо лошо в това да потичате 3-5 минутки преди тренировка, просто за да „загреете“ тялото, особено ако цял ден сте стояли в офис.

Но ако вашият треньор приоритизира кардиото пред силовата тренировка – това определено не е добър треньор.

А още повече, ако към това кардио са включени и упражнения за корем.

Първо ви изтощава с кардио преди силовата тренировка, което автоматично означава по-слаба силова тренировка и второ, ако правите корем преди силова тренировка със свободни тежести, то определено рискувате да си навлечете доста контузии.

Както вече споменах в предишната статия, коремните мускули са главен стабилизатор на гръбначния стълб.

Ако започнем да клякаме или да изпълняваме друго упражнение със свободна тежест в изправено положение с изморени стабилизиращи мускули, мисля че сами се досещате какъв може да бъде сценарият в такава ситуация.

4. Вашият треньор не се интересува от начина ви на хранене

Храната е много важна част от уравнението и ако искате резултати, не може просто да блъскате в залата, докато си похапвате мусака и супа топчета, тръпнещи в очакване за невиждани резултати.

Вашият треньор трябва да знае начина, по който се храните, защото от това зависи и какви ще бъдат вашите тренировки.

Ако сте на ниски въглехидрати, едва ли най-добрият вариант е да ви сложи тренировка за издръжливост 2.5 часа.

В най-добрия случай трябва хранителният ви режим да е съставен от същия треньор, който води тренировките ви.

В някои фитнес зали, обаче треньорите нямат право да изготвят хранителни режими на своите клиенти, защото в самата зала има „диетологичен кабинет“.

Тоест всички хранителни режими на трениращите в залата се изготвят от един или двама души.

Тези двама обикновено имат да изготвят 10-15 хранителни режима на ден и вероятно се сещате колко точно ще е „индивидуален“ вашият хранителен режим.

Затова според мен най-добрият вариант е треньорът ви да разбира не само от кондиционни тренировки, но и от това как да състави индивидуален хранителен режим, съобразен според вашите лични цели и тренировки, защото вие очаквате резултати и ще търсите сметка за тези резултати от него.

А ако той е свършил само половината работа докато някой друг е изготвил другата половина, то отговорността за вашите резултати вече се разпределя на две и трудно ще разберете от къде идва проблемът, ако има такъв.

Точно поради тази причина избягвайте такива ситуации. Тренировъчният и хранителният ви режим трябва да бъдат изготвени от един и същи човек.

Някои хора казаха, че се стремя да опетня личните треньори, но всъщност тук възразявам срещу фитнесите, които не дават нужната свобода на треньорите и ги принуждават в подобна ситуация!

5. Вашият треньор се увлича по трендове

 

Ако вашият треньор чете списания за фитнес и ентусиазирано споделя с вас какво ново упражнение е видял в някое издание за оформяне на бицепса, то въобще не го отлагайте, ами направо си търсете нов.

Ще го познаете по това, че всеки път носи някакви негови „играчки“ в залата – най-новото и модернизирано оборудване.

Веднага ви става ясно, че той непрестанно променя мнението си спрямо всяка прочетена статия в популярните медии.

Не че има нещо лошо в това, но често пъти то е за сметка на трениращия поради причините, изброени в точка 1 от тази статия.

6. Не се интересува от вашия прогрес

Нека не забравяме за какво все пак сте си наели треньор.

Едва ли сте наели треньор, само за да има с кого да си лафите по време на тренировка и времето ви да минава по-бързо.

Едва ли сте наели треньор просто да ви реди тежестите по уредите и щангите и да ги прибира след вас.

Едва ли сте си наели треньор, само защото си губите бройката повторения и трябва да има кой да брои вместо вас и да ви казва кога да спрете и кога да започнете дадено упражнение.

Предполагам сте наели треньор, за да постигнете някакви резултати, нали?

Вашият треньор трябва да се интересува от вашите резултати повече отколкото самите вие, защото той е човекът, който трябва да прецени дали всичко върви по план, дали нещо трябва да се промени и т.н.

[youtube youtubeurl=“r8EbG6ogPbg“ ][/youtube]

Ако той не записва постиженията ви в залата, като например: каква е била тежестта на дадено упражнение в предната тренировка, колко повторения сте направили от това упражнение, покачвате ли силата или имате застой, то тогава по какво ще разбере дали вие прогресирате или не?

Също така вашият треньор трябва да се интересува от: вашите мерки, сваляте ли килограми, качвате ли, всичко върви ли по план?

Ако той не следи тези неща, а просто ви дава всеки път някаква тренировка с някакви нови упражнения, прочетени в новия брой списание „Мускули и фитнес“, то непременно се замислете за нов треньор.

Явно не се интересува от това да постигнете някакви резултати, а се вълнува най-вече колко дълго ще може да ви взима парите с празни обещания, че с „новата програма“ нещата ще потръгнат, защото трябва да „объркате мускула“.

Добрите треньори

За да не завършвам тази поредица с негативизъм и отчаяние, че никога няма да намерите добър треньор, ще ви дам няколко насоки как да познаете Добрия.

Всъщност те не са малко.

Много от тях може би се вписват в моето описание за „лош“ треньор, но главното ви мерило трябва да е точка 6 – постигате ли резултати? Все пак целта на треньора е да ви помага, за да достигнете своите цели, нали?

Ако той ви мотивира и ви помага да сте постоянни, то няма причина да го заменяте, но е важно да питате въпроси: „Защо сменяме програмата?“; „Защо използваме нова играчка?“; „Какви са предимствата на новата ви програма и как тя ще ви помогне?“

Важно е и ние като потребители да мислим критично.

Ако все още не сте решили дали да наемете даден треньор, предварително го попитайте какво би могъл да ви предложи.

Помолете го да ви запознае с част от успешните му клиенти, които имат приблизителен профил като вашия!

Преди да започнете работа, изискайте от своя треньор да ви каже какво ще постигнете и след колко време!

Ако получите обещание, че ще свалите 10 кг за 2 месеца, но свалите само 1, то вашият треньор не е доставил услугата, която ви е обещал.

Понякога причината може да се крие и във вас самите. Няма как да постигнете своите цели, ако сте предвидили 4 тренировки на седмица с вашия треньор, но правите реално само по 2.

Но ако треньорът не ви държи отговорни за вашите действия и е незаинтересован от причините, поради които не тренирате толкова редовно, потърсете друг, който ще ви обърне достатъчно внимание!

В крайна сметка треньорът ви трябва да мисли за вас, дори когато сте извън залата.

Ако той успее да осигури вашето постоянство и прогрес през другото време, успехът ви е гарантиран!

 

Съдържание