7 фитнес професионалисти, които задължително трябва да следите

Автор: Никола Томов

17 ное. 2015

Споделете поста

Когато се заговоря с някого във фитнеса, той често ме пита откъде съм толкова информиран – кои сайтове следя и кои книги си купувам.

Моят отговор се свежда до 2-3 имена или 1-2 сайта, които далеч не са сред най-популярните. Предпочитам да следя малък брой, но по-академично ориентирани автори.

За някои от вас тази статия няма да каже нищо ново, но за други ще отвори цял свят от ново знание и ресурси, които само чакат да бъдат прочетени.

В тази статия ще ви представя 7 човека от фитнес средите, които задължително трябва да следите, ако искате сте наясно с най-актуалната и качествена информация.

 1. Лейн Нортън

Lane

Кръстникът на натуралния бодибилдинг. Лейн е човекът, отговорен за популярността и интереса към натуралните атлети в Щатите.

Той притежава докторантура по Nutritional Science от University of Illinois  като основната му тема на специализация е ролята на аминокиселината левцин в изграждането на мускулна маса.

Причината, поради която следим Лейн, е че той е обективен и се уповава на актуална академична информация

Лейн споделя мненията си във видео логове в официалния си YouTube канал. От там научихме за ривърс диетите, периодизацията и влиянието на хормоните върху хипертрофията в краткосрочен план.

Също така той има и съвместен подкаст със Sohee Lee, в който канят много интересни гости и обсъждат любопитни теми.

Бонус: Лейн има и по-стар подкаст с Dr. Jacob Wilson – друга известна личност в научните среди.

Къде да намерим Лейн?

Лейн не е активен в своя блог, но за сметка на това често поства интересни проучвания във Facebook. Сравнително нередовен е и с vlog-овете си в YouTube, но ако не сте ги гледали досега, то имате на разположение поне 40 интересни епизода със средна продължителност от по 20 минути всеки.

Facebook

Youtube

Подкаст

Instagram

2. Брет Контрерас 

bret

Брет е най-известен с това, че е експерт по дупета!

Той е изобретателят на хип-тръст машината, както и на самото движение хип тръст – едно от най-добрите упражнения за развитие на глутеус максимус.

В момента той завършва своята докторантура по спортни науки с фокус върху развитието на глутеус максимус и трансферa му в редица спортове.

Освен това Брет има страхотен блог, снабден с много и качествена информация.

Харесвам Брет, защото е винаги обективен, не се страхува да изкаже мнението си и разчита само на научни данни, дори в случаите когато те опровергават предишните му схващания. Също така той дава трибуна на други автори да споделят своите компетентности.

Къде да намерим Брет?

Брет е изключително активен в своя блог. И той има официален YouTube канал, но в него по-рядко се се появяват нови видеа.

От Брет можете да очаквате основно информация относно: тренировки, техника и по-специализирани постове, като например разликата в нивата на мускулна активация по време на клек и хип тръст.

Блог

Facebook

Youtube

Instagram

3. Ерик Хелмс

eric

Ерик е съосновател на американския отбор 3D Muscle Journey.

Той e професионален състезател по натурален бодибилдинг и освен това е на финалната права да защити докторантурата си по спортни науки. Ерик не пише статии толкова активно, но за сметка на това създава отлични видеа в YouTube и участва в множество конференции по света.

Горещо ви препоръчвам да гледате неговите хранителна (част 1, 2, 3, 4, 5 и 6) и тренировъчна (част 1, 2, 3, 4, 5 и 6) пирамиди.

Това е задължителен материал за всички, които тренират с тежести без значение дали са трибойци или бодибилдъри, начинаещи или напреднали.

Къде да намерим Ерик?

Най-активен е във Facebook. Той пише в личния си профил, така че бихте могли да го добавите като приятел или пък да му станете follower.

Ерик рядко споделя видео материали и обикновено те могат да бъдат намерени в официалния YouTube  канал на 3DMJ.

Facebook

Youtube 

Facebook 3DMJ

4. Менно Хенселманс

Menno

За разлика от другите в тази поредица, Менно не е активен бодибилдър, нито фитнес модел, нито е докторант по спортни науки или биохимия.

Въпреки това Менно е експерт по статистика и пише едни от най-задълбочените статии, свързани с: хранене, тренировки, лайфстайл и добавки, които като могат да бъдат намерени в интернет пространството.

Той е гост говорител на най-добрите фитнес конференции и също така има собствен 6-месечен курс за персонални треньори.

Наскоро и аз завърших четвъртото издание и бях изумен от обхвата на знания на Менно, а самият курс е впечатляващ.

Менно е изключително обективен и използва своя Bayesian метод, за да екстраполира теоретични и емпирични доказателства от научната литература в практически приложими модели.

Къде да намерим Менно?

Менно е доста активен във Facebook и почти всеки ден поства по едно или две интересни проучвания, свързани с тренировки, хранене, спортна психология и като цяло всичко, което би могло да има влияние върху живота на един спортист.

Освен това той има свой собствен блог, в който бихте могли да намерите задълбочени статии по множество разнообразни въпроси. Често гостува и в различни подкаст предавания и пише статии за големи фитнес сайтове или други блогъри, като например Брет Контрерас.

Неговият наръчник за мускулно-специфична хипертрофия е една от най-добрите поредици фитнес статии, които могат да бъдат открити в интернет и е абсолютно задължително четиво за всеки, който се интересува от механизма, по който функционират мускулите му.

Блог

Facebook

5. Алан Арагон

alan

Алан Арагон е може би най-известната фигура по отношение на спортно хранене във фитнес средите.

Той е най-вече известен с отличните си статии за протеин. Освен това той е привърженик на гъвкавото хранене, също като Лейн.

Подобно на всички други в тази листа, Алан оглавява някои от най-големите фитнес конференции в света и е желан говорител дори на академични конференции.

Алан е също така и основател на Alan Aragon Research Review (AARR) – ежемесечно издание, което преглежда най-новите и актуални проучвания по отношение на спортно хранене и хранителни добавки.

Неговият журнал, който започва през 2008-ма и продължава до ден днешен, е изключително богат източник на информация, като всеки брой включва редица известни автори и научни изследователи.

Като интересен факт ще изтъкна, че от всички присъстващи в тази листа само Лейн не се е разписал в AARR, но се надявам и това да се случи в най-близко бъдеще.

Къде да намерим Алан?

За жалост Алан е изключително зает с AARR и е на линия предимно във Facebook.

Често пише кратки статии за големи издания като Men’s Health и Bodybuilding.com и ли участва в официалните YouTube каналина известни личности като Omar Isuf.

Подобно на Ерик, Алан пише от личния си профил и трябва да го последвате във Facebook, ако искате да следите неговите идеи.

Facebook

6. Брад Шоенфелд

brad

Брад е абсолютна машина за проучвания!

Познат още като специалистa по хипертрофия, той е водеща фигура в сферата на хипертрофия и w.

Брад е директор на The Human Performance lab в Lehman College, City University, New York и поради тази причина той публикува изумително количество научни статии на година.

Брад е бивш професионален натурален бодибилдър и има редица спечелени престижни състезания преди да се отдаде на страстта си към академичния труд.

Подобно на Алан и Ерик, той често участва в подкаст предавания, пише статии за популярни издания и си сътрудничи с известни YouTube канали.

Наскоро той публикува и своя собствена книга, която включва 6-месечна периодизирана програма с цел постигне на максимална хипертрофия.

Къде да намерим Брад?

Брад също е най-активен във Facebook, където пуска публикации от личният си профил.

Той пише много рядко в своя блог, тъй като често участва в академични конференции, но статиите, които вече публикуваните статии са отличен ресурс и задължително четиво по мое мнение.

Блог

Facebook

Twitter

7. Грег Нъкълс

Грег се превръща в един от най-авторитетните специалисти по трениране с тежести.

Той е изключително надарен трибоец и основател на strengtheory – един от най-интересните и информативни блогове за силови спортове.

Грег пише изключително задълбочени статии, като ползва дългогодишния си опит в трибоя и научната литература, за да дава практически съвети и препоръки за всички трениращи от начинаещи до елитните спортисти.

Освен всички невероятни статии в блога Грег е автор и на няколко електронни книги, които според мен са задължителен ресурс за всички, които искат сериозно да подобрят тренировъчния си режим.

Като пример ще споделя една от последните статии на Грег, която разглежда разликите между сумо и конвенционална тяга.

В нея той разгръща сравнително сложни теми като: въртящ момент в различните стави и трансфер на енергия през кинетичната верига. Цялата информация е представена по един изключително достъпен начин, подходящ за всички заинтересовани.

Къде да намерим Грег?

Грег е много активен.

Поява се от време на време на някоя и друга конференция или подкаст, но основно се подвизава в своя блог и социалните мрежи.

От всички лица изброени по-горе, според мен Грег пише най-задълбочените статии, и в същия момент ги поднася и най-смилаеми за масовия читател.

Той е wildcard в тази класация, но заслужава мястото си, защото е много отдаден и е даровит писател.

Блог

Facebook

Instagram

Заключение

Когато споделям подобна информация с някого, винаги апелирам да не се доверява на всичко, което чете. Независимо колко популярен или начетен е някой автор, той неминуемо изкривява познанията си през собствената си призма или проучванията, които той е провел и прочел.

Дори авторите, които аз лично следя, често са на различни мнения. Например Менно и Ерик дебатират усилено върху възгледите си относно това колко протеин ни е нужен.

Разликата между тях и обикновените писатели е, че те спорят по изключително уважителен и академичен начин и не се опитват да натъкмят научни открития спрямо собствените си разбирания.

А когато изложат своите мнения и гледни точки, дори в случай на неразбирателство, те ще поставят ключови въпроси, които да бъдат разгледани в бъдещи проучвания.

Имаме нужда от хора като: Лейн, Ерик, Алан, Брад, Менно, Грег и Брет в академичния свят.

Те са еднакво близко и до трениращите и до изследователите и могат да насочват академичните си усилия в посока, полезна за нас като активно спортуващи бодибилдъри, трибойци и атлети.

Има още имена, още автори, още блогове и сайтове, които ще ви бъдат от полза да следите, но тях ще запазя за следващ път.

Надявам се вече сте заети да гледате видеа и да четете статии, а докато вие обогатявате своите познания, аз ще работя по следващата статия, в която да ви запозная с още интересни автори.

Моля, ако статията ви е харесала и ви се е сторила полезна я споделете с приятели.

Споделете и вашите любими автори в коментарите!

Съдържание