Л-карнитин – това което индустрията не иска да знаете

Автор: Станислав Чакъров

28 апр. 2016

Споделете поста

Наближава лятото и всички желаят да изчистят подкожните си мазнини. Много хора са отлагали неизбежното до последно и сега тепърва се сещат, че трябва да тренират и да влязат във форма, тъй като остават едва един-два месеца до лятото! Естествено всички се стремят към бързите резултати, особено имайки предвид колко са закъснели, и първият въпрос, който нахлува в тяхното съзнание е с какви добавки да се заредят, за да ускорят изчистването. Л-карнитинът е може би една от най-известните хранителни добавки за отслабване. Ако попитате някого каква добавка за горене на мазнини би ви препоръчал, със сигурност той ще е от първите изброени. Заслужена ли е славата му, с какво е по-различен от останалите добавки и трябва ли да го включим в нашия план за отслабване? Преди да продължа напред с отговорите, първо искам да ви попитам следното.

Как и кога нашето тяло гори мазнини? 

Много голям процент от хората целящи редуциране на тегло ме питат следното: “Какво би ми препоръчал да пия?” Не мога да ви опиша колко много ненавиждам този въпрос! Причината е, че голяма част от  хората, които го задават, не са наясно със самият процес. Защо всички искат да си купят магическото хапче или течност, с надеждата да получат определени резултати? Всякаш никой не му се занимава да разбере какво ни кара да горим мазнини, защо и кога ги складираме и как бихме могли да поддържаме здравословен процент подкожни мазнини. Първото е много по-лесно и бързо в сравнение с отделянето на време и усилия за разучаване на темата в дълбочина. Това “магическо хапче” не ви дава знания как да постигнете желаните резултати и не ви предпазва от риска да си върнете всички изгубени килограми. В резултат всяка година преди летния сезон ще стигате до момента, в който се питате каква добавка да си купите и ще харчите пари за нещо, което може би работи, докато този омагьосан кръг се повтаря отново и отново.

Преди да започна да говоря по същество за Л-карнитина, ще ви отговоря накратко на горе зададения въпрос. В нашите тела всекидневно се осъществяват безброй процеси, като два от тях са липогенеза – складиране на мазнини и липолиза – процес при, който се наблюдава отделяне на мазнини в кръвта, преди те да бъдат изгорени. Те се осъществяват непрекъснато, точно както мускулно-протеиновият синтез и разпад. Хората, целящи понижаване на подкожните мазнини, трябва да създадат такава среда, при която в тялото им да преобладава горенето на мазнини. Как става това? Много просто – калориен дефицит! Когато ние приемаме по-малко енергия, отколкото ни е необходима, нашето тяло е принудено да използва от своите резерви. Това е първото и най-важно правило, към което трябва да се стреми всеки един човек, целящ горене на мазнини. Не се подвеждайте по написаното на етикета на Л-карнитина, че подпомага транспортирането на мазнините до митохондриите и по този начин ние по-лесно ще сваляме килограми. На теория звучи добре, но дали това действие е доказано на практика?

Какво е Л-карнитин?

Л-карнитин е аминокиселина, участваща в производството на енергия. Нашето тяло само произвежда л-карнитин, като допълнително си го набавяме и чрез животински продукти (месо). Синтезира се от двете есенциални аминокиселини –  лизин и метионин и имайки предвид източниците на Л-карнитин, предполагам вече се досещате, че има доста голяма вероятност веганите и вегитарианците да са в дефицит.

Полезни свойства на аминокиселината Л-карнитин

Л-карнитинът може да облекчи някои последици, причинени от стареенето като: краткотрайна памет, хронична умора и други. Има благоприятно влияние върху митохондриите, като същевременно увеличава потенциала им да горят мазнини. В случай че не помните учебниците по биология нека ви опресня някои неща. Митохондриите се срещат във всички растителни и животински клетки, като те взимат участие в енергийния метаболизъм, синтез на АТФ, бета-окисление на мастни киселини и други. С една дума, те са “пещта”, до която трябва да стигнат нашите мазнини и да се превърнат в енергия.

Освен това Л-карнитинът може да доведе до подобряване на инсулиновата чувствителност, здравето на кръвоносните съдове както и благоприятно влияние върху невроните. Дотук добре, но предполагам вече се чудите къде е общото с темата на тази статия, затова нека пристъпим към основната част.

Л-карнитин –  помага ли ни да горим повече мазнини?

Да си дойдем на думата! Предполагам никой досега не си е купувал Л-карнитин с цел, различна от горене на мазнини. Освен някои ентусиасти, които го взимат с цел по-качествена семеннатечност. За тези, които се интересуват по-детайлно от всички свойства на аминокиселината и нейното влияние, екипът на examine се е постарал да сподели всичките 271 проучвания свързани с Л-карнитин.В тази статия реших да се спра главно върху свойствата му да гори мазнини, като избрах две проучвания, за да илюстрирам своя аргумент. В изследването на Villani RGet al. (2000) участват 36 жени с наднормено тегло. От личен опит знам, че това е групата, която е най-податлива на фет бърнъри, търсейки бързи и лесни решения. За целта на проучването участничките са разделени на две групи на случаен принцип. Изследването е с продължителност от 8 седмици, като едната група приема по 2 гр. Л-карнитин 2 пъти дневно, а втората група приема същото количесто, но плацебо под формата на лактоза. И двете групи биват подложени на 30-минутно аеробно натоварване 4 пъти седмично. В началото и в края на експеримента авторите измерват редица показатели, като телесна композиция, енергоразход в покой и други. Накрая само 28 дами завършват проучването и след измерванията направени върху тях, не са открити никакви статистически значими разлики, нито в телесната им композиция, нито в горенето на мазнини в покой. Всъщност не се наблюдава каквато и да е разлика между двете групи. Установено е увеличаване в енергоразхода в покой на всички участнички в изследването, като не е открита разлика между групата на л-карнитин и групата на лактоза. От 18 участнички, приемащи Л-карнитин, 5 са получили гадене и диария, в последствие не успяват да завършат проучването. За щастие при тях е било просто експеримент, докато в реални условия, вие закупувате продукт, който не само не ви носи желаните резултати, но и има доста голям шанс да получите проблеми със стомаха. Осем седмици суплементация с Л-карнитин при жени с наднормено тегло, не повлиява на телесната композиция, нито на енергоразхода в покой, а това проучване поставя под съмнение ефективността на добавката Л-карнитин. 

Examine

Добре де, но все пак тази група от хора не съвпада с профила на повечето от вас. Как се представя л-карнитинът при спортуващи хора? В изследване на Broad EMet al. (2008), участниците са спортуващи мъже, като отново биват разделени на две групи – една плацебо и една приемаща Л-карнитин Л-тартрат. Проучването трае 2 седмици, а участниците са подложени на 90-минутни тренировки и диета. След като са направени сравнения преди и след суплементация с л-карнитина, не е открито никакво влияние върху горенето на мазнини. От проучванията, които споделих с вас по-горе, става ясно, че приемът на Л-карнитин не подпомага по никакъв начин горенето на мазнини!  Разбира се, това са само две проучвания и не можем да си направим генерални заключения само от тази извадка. Резултатите от тези изследвания са потвърдени многократно! Всичко това може да намерите в examine.com, като всеки от по-любопитните читатели може свободно да разгледа голяма част от изследванията върху л-карнитина.

Дефицит на Л-карнитин

За целта на изследванията цитирани по-рано са използвани хора, които приемат животински продукти, а точно от там, ние си набавяме л-карнитин по естествен път. Всъщност той не влияе на понижаването на телесните мазнини, нито на чистата мускулна маса при хора, които не са в дефицит на въпросната аминокиселина! Има две изследвания, които показват подобрения втелесната композиция след допълнителна суплементация с l-carnitine. Разликата е там, че и в двата случая става въпрос за доста възрастни хора (столетници), като до момента карнитинът не е показал положителен ефект върху понижаването на телесните мазнини при здрави млади индивиди. Съответно бихме могли да стигнем до заключението, че при хора с дефицит на л-карнитин, допълнителен прием чрез хранителна добавка би помогнал при хронична умора, изгарянето на мазнини, както и с цел подобрение в телесната композиция. Освен столетниците участвали в проучването, знаем че за хората, които дълго време се придържат към вегитарианството и веганизъм съществува риск от дефицит на Л-карнитин. В следствие на това може да се предположи, че тази група от хора също би извлякла полза от допълнителен прием на въпросната аминокиселина, но се нуждаем от допълнителни изследвания, които да потвърдят тази теза.

Как Л-карнитина придобива такава слава?

Според мен отговорът е един – плацебо. Това, което се случва е следното. Някой без тренировъчен опит решава, че иска да влезе във форма. Ясно е, че за да влезем във форма, ни трябва спорт и правилно хранене, но хората сме си нетърпеливи по природа. Но когато искаме нещо, го искаме на момента и точно поради тази причина винаги търсим някакъв магически продукт, който да ни помогне.В повечето случаи тези хора влизат първо в магазина за хранителни добавки, за да се оборудват с пълен стак фет бърнинг продукти, като л-карнитинът е най-познатият продукт, който ще срещнат, сред многобройните кутийки по витрините.

Затова и се спират точно на него, все пак “толкова много хора го пият, сигурно работи и е безвреден”. След закупуването му влизат в залата, започват доста рестриктивна диета и много бързо виждат резултати. В подобна ситуация трудно може да се определи кое е довело до въпросните резултати. Л-карнитинът или глад и физическа дейност? Както и преди съм казвал, корелацията не винаги означава причинно-следствена връзка! С други думи постигнатите резултати сa в следствие на приема на хранителната добавка или на това, че сте променили начина си на хранене и сте започнали да спортувате? Единственият вариант да сте сигурни, че Л-карнитинът действа при вас, е като не променяте абсолютно нищо в начина си на живот, нито хранене, нито спорт и чак тогава да започнете прием на Л-карнитин.

Моят опит с Л-карнитина

За съжаление гореспоменатият сценарий може да се случи не само при начинаещи и тепърва навлизащи в залата, но и при редовно спортуващи хора. Ние с Никола не сме се родили научени, ние също сме преминали през какво ли не, докато разберем кое работи и кое не. Отнело ни е доста време докато стигнем до правилната информация. Преди, когато и аз сляпо вярвах в “бро науките” и слушах 99% от бро-тата в залата, реших че е време да отслабна и естествено исках да си взема добавка, за по-бързи/добри резултати. Затова аз и момичето, с което живеех по това време решихме да си вземем Л-карнитин.Аз започнах да правя кардио 5-6 пъти седмично и вече вместо всеки ден да ям китайско от ресторанта до вкъщи, преминах основно на салати и месо.Приятелката ми спортуваше в домашни условия, преди и след приема на Л-карнитин, но тя не промени нито начина си на трениране, нито своята диета. Естествено аз започнах да се топя и стигнах до извода, че магическото сокче работи, без да осъзнавам, че аз всъщност се разбих от кардио и глад. Изгубих страшно много мускулна маса, килограмите падаха, коремът почти не помръдна. След като свършихме двете шишенца Л-карнитин, аз бях се превърнал в skinny fat момченце, а приятелката ми още тогава изскочи с великото заключение “Абе, това нещо май не работи”. Изглежда, че без да искаме, направихме едно мини проучване в домашни условия! Заключението, което си извадихме, е същото като при официално проведените проучвания, които споделихме по-горе с вас. А именно че при равни условия допълнителен прием на Л-карнитин не спомага за по-бързо горене на подкожните мазнини! Не търсете бързи и лесни решения, тъй като такива няма! Ориентирайте се към тежките тренировки, въоръжете се с търпение и се стремете към прогрес, както в залата, така и във вашите знания. Знанията и постоянството ще ви дадат така желаните резултати и вече няма да се въртите всяка година в омагьосания кръг на “чистя за лятото”, защото на първо място ще знаете как да се поддържате целогодишно в една по-добра форма. Е, все пак л-карнитинът със сигурност може да подобри вашата телесна композиция… ако сте на над 100годишна възраст или имате дефицит на л-карнитин!

Съдържание