Всичко за детокса: Как да пречистим организма си?

Автор: Николай Линков

01 юни 2018

Споделете поста

Искате да свалите излишните килограми или просто да прочистите организма си от вредните токсини? В тази статия ще ви покажем как да го направите без да хвърляте пари на вятъра за безполезни добавки или да се подлагате на мъчителен глад. Съществуват безброй детокс диети, хранителни режими и добавки ,до които имаме достъп онлайн,  но как да изберем измежду всички тях? Всеки от нас (да, всеки) е пробвал поне веднъж в живота си някаква шантава диета от зелени сокове, смутита, чайове или фрешове с идеята да пречисти тялото си и може би да свали някое излишно кило. Как да различите измамната от наистина ефективната диета ще разберете още в първата част на статията. Втората половина на текста е главно допълнителна информация за по любопитните.

Какво е Детокс?

Детоксикация (или просто детокс) е медицинска процедура за премахване на токсични субстанции от организма, функция,която обикновено се изпълнява от черния дроб и бъбреците. Често детоксикация се налага при злоупотреба с алкохол, наркотици, опиати или други пристрастяващи субстанции. Целта е тялото на пациента да се върне към хомеостаза (нормално функциониране на основните жизнени системи), като в този период не се консумират съответните вредни субстанции. Детокс процедури могат да се приложат и при отравяне или прием на големи количества вредни вещества. В такива случаи може да се наложи употребата на противоотрова или други субстанции, които могат да ограничат или неутрализират вредното действие (примерно активен въглен). Това, което в алтернативната медицина и хомеопатията е познато като детокс, няма ясна дефиниция в науката. С други думи, детокс диетите не са подкрепени от медицината. Въпреки това, безброй хора по света се кълнат, че са подобрили здравето си с помощта на пречистващи режими.

Кои са вредните токсини и от къде идват?

Въпрос, които трябва да зададете на всеки, които ви предложи детокс продукт или режим за пречистване. Ако човекът насреща не успее да изброи поименно въпросните “токсини” най-вероятно той самия си няма представа какво ви предлага или поне не е в негов (финансов) интерес да бъде искрен. Доста често цели групи от храни могат да бъдат дефинирани като токсини. Но да наречеш захарта токсин е доста преувеличено и няма изследвания, които да подкрепят такъв тип изказване [1]. Всъщност, малко храни са вредни за здравето ни. Добра идея е да разглеждаме храната на молекулярно ниво. Като пример може да разгледаме  химичният елемент цианид- може да бъде считан за токсин, тъй като е силно отровен. Ябълките съдържат много малки количества цианид- толкова малко, че няма ефект върху човешкото здраве, затова трудно бихме ги нарекли токсична храна. Имайки това предвид,можем да направим следните изводи:
 1. Токсините са химични съединения или елементи, а не цели групи от храни или продукти.
 2. Количеството от определен токсин, определя до колко той представлява опасност за здравето ни.
Науката отдавна е изследвала и описала почти всички основни химични елементи и тяхното действие върху човешкия организъм.   Но думата “токсин”, в контекста на на алтернативната медицина, няма ясна дефиниция.

Как производителите на детокс продукти дефинират токсините?

Преди няколко години, екип от учени решават да изследват различни детокс продукти, за да разберат как работят. За целта се свързват с фирми произвеждащи такъв тип стоки.   Ето няколко цитата (превод от английски) от разговорите между учените и представителите на изследвания продукт. Бележка: пълния документ с всички интервюта и заключението на изследователите може да намерите в края на статията, в списъка с използваните изследвания и статии [2]. Изследването не е проведено от нас, това е само нашата интерпретация на данните.

Garnier Clean Detox Anti-Dullness Foaming Gel – Тоник за почистване на лицето

 • Твърдение: помага за детоксикация на кожата ,пречиствайки горния слой на лицето
Интервюиращ: Определяте токсините като мастни образования по кожата? Представител на фирмата: Точно така. Ако имате проблеми като комедони, акне или мазна кожа, това се дължи на натрупване на токсини. Коментар от изследването: Гарниер дефинират детокс като почистване на кожата, при премахване на грим, прах, мръсотия и мастни натрупвания по горния слой на епидермиса. Продуктът им не се различава от други марки тоник за лице. Това ,което премахва определено не токсин, а просто натупан слой мръсотия върху кожата.

Vitabiotics Detoxil 15 Day Detox Support – Хранителна добавка

 • Твърдение: помага на тялото да се пречисти от токсини и замърсители, причинени от забързания начин на живот
Представител на фирмата: Токсините са, на кратко, свободни радикали, които причиняват оксидация на клетките (Бележка: не е дадена допълнителна информация какво точно представляват свободните радикали). Коментар от изследването: Детокс добавката на тази компания премахва свободните радикали от тялото, но ефекта не е изследван и доказан (според думите на представителя на фирмата). Главната полза от продукта е ,че предоставя микс от хранителни вещества, които лесно можем да си набавим от диетата.

4321 Shape Up and Detox – Добавка за пиене или на хапчета

 • Твърдение: екстракт от 5 растения, които помагат на тялото да премахне излишната вода и токсини. Подпомага функцията на черния дроб и бъбреците.
Представител на фирмата: Нашия продукт премахва всички видове токсини от тялото. Натрупването на вредни вещества зависи от диетата. Примерно ако пиете алкохол, токсините се натрупват под формата на мазнини. Водата има важна роля в разграждането на мастните натрупвания, затова почти всички детокс продукти съдържат билкови диуретици. Коментар от изследването: според обяснението което получихме, продукта представлява комбинация от разхлабително и диуретик. Приема му може да доведе до сериозно обезводняване, без дълготраен положителен ефект.

Извод от изследването:

Това, което става ясно е, че всеки производител на детокс продукт има различно обяснение за това какво са токсините и как действат. Общото помежду им е , че нито един от тях не може ясно да ги дефинира и изброи като отделни химични елементи или съединения. Повечето обяснения са доста неясни или дори двусмислени. Като пример си представете, че отидете на лекар и той ви предпише дадено лекарство. На въпроса, какво представлява и как действа медикамента, той ви отговори така: “Ми, това са едни полезни неща, дето ще убият лошите микроби и ще ти стане добре от тях. Това би ли бил задоволителен отговор за вас? Ако да – то тази статия може би не е за вас.   Извод: в алтернативната медицина не съществува ясно и общоприето обяснение на думата “токсин”. Дори производителите на детокс продукти дават много различни обяснения и примери за токсини. Но това не означава че токсини не съществуват.

Имаме ли нужда от детоксикация?

Зависи какво разбираме под “пречистване на тялото от вредни токсини”. Съществуват доста химичини съединения и елементи, които в определени количества са вредни за човешкия организъм. Като пример, при консумацията на алкохол в тялото се натрупва „ацеталдехид“ (химичното съединение, отговорно за махмурлука).Едно от производните ,след разграждането на протеина в тялото, е химичният елемент амоняк. Това са само два примера за токсини, дефинирани от науката, чието негативно влияние върху човешкото здраве е добре разбрано. За наше щастие, телата ни имат сложни механизми и системи, чрез които токсините биват неутрализирани и извеждани извън тялото. Това става главно с помощта на органи като черния дроб, бъбреците и дори белите дробовете и кожата. Всичко това се случва 24/7, без нашата съзнателна намеса. С други думи, тялото само се пречиства от токсините. Въпреки това, при натрупване на голямо количество вредни елементи, организма ни може да не успее да се справи с тях и да настъпят усложнения (примерно алкохолно натряване). Други токсини са толкова опасни, че дори малки количества могат да доведат до сериозни последици за здравето ни. Такъв е прахът от азбест (вид влакнест строителен материал). При вдишване, белите дробове не могат да го изведат обратно извън тялото. При натрупване на азбестови влакна в дробове риска от рак се покачва значително [3]. При излагане на силно-токсични вещества имаме нужда от медицинска помощ, а не “7-дневен детокс режим с зелен чай и алое вера”. Същото важи и за животозастрашаващи болести като рак. Извод: токсините съществуват и са добре дефинирани от науката. Но телата ни са добре адаптирани, за да се борят с токсините в средата. При случаите в които организма не успява да се справи с натупването на вредни вещества се налага да потърсим помощ от лекар специалист.

Кой е най-добрият начин за детокс?

Както разбрахме токсините не са мит. В повечето случай, детоксикация се налага когато съществува сериозен риск за здравето ни. Повечето детокс продукти и режими не са базирани на научни изследвания и доказани факти. Тялото ни е една добре функционираща детокс машина и най-ефективния начин да го държим “чисто” от токсините е да го поддържаме здраво. Това изисква доста повече от 10 лева инвестиция в детокс чайове или последната книга на [известна медийна личност, която няма сериозен опит в сферата на нутрициологията]. Ето няколко идеи, които са далеч не толкова атрактивни, но доказано ефективни:
 • Поддържане на нисък процент подкожни мазнини
 • Спорт поне 4-5 пъти в седмицата (или друг вид физическа активност)
 • Минимална консумация на силно преработени продукти
 • Ограничена консумация на алкохол и цигари
 • Висока консумация на плодове и зеленчуци
 • По-малко време пред компютъра или телефона
 • Повече време прекарано с близки и приятели
 • Медитация и общо минимализиране на стреса
Извод: Въпреки всички клишета, добрите хранителни навици и движение си остават най-ефективния начин да поддържаме тялото си здраво.

Как работят детокс диетите?

“Нямате енергия и се чувствате постоянно отпаднали и летаргични? Корема ви е подут и изпитвате дискомфорт, когато ходите до тоалетната. Трудно заспивате и съня ви не е пълноценен. Често главоболие и раздразнителност. Трудно се концетрирани и продуктивността ви спада постоянно….” Звучи ли ви познато? Доста често така започва промоционалния текст на най-новия детокс продукт. Естествено въпросният продукт или режим може да реши всички тези проблеми, като премахне токсините от тялото. За жалост, често липсва обяснение кои токсини са виновни и как точно продукта ги премахва. За разлика от доста (не-хомеопатични) лекарства, за които е пределно ясно как работят и се борят с даден физиологичен проблем, такива ясни обяснения липсват в алтернативната медицина (хомеопатия). Все пак, нека разгледаме всеки един от основните симптоми по-горе и да се опитаме да обясним как детокс диета би ни помогнала. За по-мързеливите от вас, може да изгледате това кратко YouTube видео по темата:

Липса на енергия, отпадналост, отслабена имунна система

Вероятна причина:

 • Лоши хранителни навици и диета базирана на силнопреработени храни
 • Недостатъчна консумация на плодове, зеленчуци и полезни мазнини
  • Недостиг на жизненоважни витамини и минерали
 • Наднормено тегло
  • Метаболитен синдром или други болестни състояния свързани с големия процент телесни мазнини
 • Некачествен и недостатъчен сън
  • Висок прием на кофеин, който може да замаскира и усложни проблема
 • Липса на витамин D
  • Риска от ниски нива на витамин D е доста голям при хора работещи в офис, особено ако не се показват често на слънце.
 • Липса на движение и физическа активност
  • Подпомага затлъстяването
  • Може да доведе до болки в ставите
 • Стрес и депресивни състояние
  • Доста често са функция от гореизброените фактори, но често стреса може да се дължи на изолиран трети източник

Как помагат детокс режимите:

 • Много от детокс диетите са основават на много нисък калоричен прием (детокс със сокове или смутита).
  • Това води до рязка загуба на тегло, което от своя страна има общ положителен ефект върху здравето на човек.
   • Бележка: резките промени в теглото не са препоръчителни за повечето хора, тъй като водят до загуба на мускулна маса. В над 90% от случаите изгубените килограми се завръщат бързо, заради така нареченият йо-йо ефект .
 • Доста от детокс диетите препоръчват голям прием на плодове или зеленчуци
  • Това са храни богати на витамини и минерали, които имат положителен ефект при хора страдащи от недостиг на дадени микронутриенти.
  • Благоприятен ефект върху имунната система
 • Доста детокс режими ограничават кофеина и алкохола
  • Положителен ефект върху съня и възстановяването, което има огромен ефект върху това колко отпочинали и енергични се чувстваме
 • Пласебо ефект
  • Самия факт ,че приемаме нещо за здравословно и имаме очакване че ще ни помогне, ни кара да се чувстваме по-добре

Алтернативи на детокс:

 • Балансирана диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, полезнини мазнини, ядки и бобови култури. Без крайни ограничения в калориите.
  • Тялото има изобилие от витамини и минерали, за да работи оптимално
 • Контролиран калориен дефицит и поддържане на нисък процент телесни мазнини
  • Постепенната промяна в калориите. Избягване на резките промени в теглото, които не са оптимални в дългосрочен план и водят до йо-йо ефект.
  • Запазване на мускулната маса, необходима за едно добре функциониращо тяло
  • Изграждане на устойчиви хранителни навици с цел поддържане на теглото, когато е достигнат нисък процент телесни мазнини.
 • Спазване на добра хигиена на съня (вижте нашата подробна статия по темата за пълноценния сън)
  • Ролята на съня е толкова голяма, че положителения ефект ще се усети най-бързо от всички други фактори изброени в този списък.
 • Излагане на слънце (оптималния период ще зависи от доста фактори, но около минути при ясно време лятото, по тениска и къси панталони, е добър минимум) или прием на витамин D3 (около 2,000 UI на ден).
 • Спорт и / или друг вид физическа активност около 4-5 пъти в седмицата
  • Може да включва разходки в парка, каране на колело, в най-добрия случай тренировки с тежести.
  • Комбинирано с добре балансирана диета и достатъчно сън, ефекта върху всеобщия работен капацитет и енергия ще бъде силно осезаем.
 • Прекарване на повече време сред близки и приятели
  • Намалянето на времето прекарано пред лаптопа или телефона ще ни помогне да подобрим отношенията си с хората, които имат значение за нас
  • Добър и лесен метод да намалим негативното влияние на стреса
Бонус: приема на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни (богати на фибри), ще реши и до голяма степен проблемите в тоалетната. Извод: всички полезните ефекти на детокс режимите могат да бъдат постигнати при една добра диета за отслабване, достатъчно почивка, сън и движение. Без йо-йо ефект, екстремни лишения или излишни пари за скъпи добавки.

Има ли тялото ни нужда от “почивка”?

Добре, ако приемем, че детокс продуктите и диети не осигуряват нещо повече от това, което можем да си набавим лесно от храната, тогава може би работят заради самите лишения които налагат? Това до някъде е вярно. Ако принципно водим много нездравословен начин на живот и рязко намалим алкохола, вредните храни и цигарите, най-вероятно ще забележим положителна промяна в това как се чувстваме. Но от друга страна, ако вече живеем здравословно тялото ни е добре пригодено да се справя с ниските нива на токсини в ежедневието. Всъщност, черния дроб е толкова добре адаптиран, че трябва доста да го претоварим, за да има нужда от каквато и да е била почивка [4].

Прочистване на дебелото черво

Един от основните аргументи “за” детокс режимите е ,че в дебелото черво се натрупват опасни количества токсини, фекални вещества, и други замърсители. Ако това твърдение беше истина, малко от нас щяха да оцелеят дълго след появата на такъв сериозен проблем. Милиони години еволюция са усъвършенствали способността на тялото да поддържа дебелото черво изключително чисто. След като храната която поемем бива разградена и полезните вещества усвоени, всички остатъчни продукти биват бързо извеждани извън тялото. Съществуват редица механизми и системи, които се грижат този процес да е максимално ефективен. Къркоренето на червата е един такъв пример. Тогава тялото ви започва да “прочиства” червата, като избутва всички отпадъчни продукти към “изхода”. Звукът, който чуваме е точно от този процес, а не сигнал че сме гладни. Обикновено се случва на празен стомах, защото тогава риска да се загубят полезните вещества от нехраносмелена храна е най-малък. Опитите за прочистването на червата с помощта на различни слабителни, билки, или клизми крие доста рискове като например:
 • Обезвоняване
 • Загуба на електролити
 • Негативно действие върху чревната флора (полезните бактерии в организма)
 • Риск от токсичност при голям прием на определени билки
 • Усложняване на проблемите при хора с хемороиди
 • Увеличаване на риска от усложнение при хора с проблеми с бъбреците
Прочистване на дебелото черво се налага много рядко и е нещо, което не желателно да правите сами, без да сте се консултирали със специалист. Относно ползите, при здрав човек и диета богата на фибри, няма реални ползи [5]. Дори твърденията, че прочистването на дебелото черво води до загуба на тегло не са оправдани. Разликата в теглото идва главно от загубата на вода и фекална материя, а не телесни мазнини. Бонус: повече по темата за периодично гладуване може да разберете от нашия клип по темата:

Колко е важно да поддържаме алкално-киселинен баланс?

Идеята зад алкалната диета е, че за да функционира тялото оптимално трябва да поддържаме алкално-киселинния баланс-хранейки се с определени храни, в определени количества. Какво казва науката? pH е скала за измерване на киселинността на течност. pH 7 се счита за неутрално ниво. Всичко под 7 е киселина, над 7 е основа (част от алкалната група). Скалата следва логаритмична прогресия – разлика от 1 единица pH се равнява на десеторна разлика в свойствата. Кръвта ни има около pH 7.4  и тялото ни я поддържа в тези тесни граници, независимо от това какъв начин на живот водим. Kръвта циркулира из организма ни и много от ензимите, които отговарят за всички жизнени процеси работят около тази стойност на pH. Промени от рода на една единица по скалата биха имали фатални последици. Храната която ядем се разгражда с помощта на стомашни киселини (pH около 3) в стомаха. След като обяда ни се предвижи към тънкото черво, киселинния състав бързо се неутрализира и pH-то приема стойности много сходни с на тези на кръвта. Независимо какво ядем и пием, щом то достигне червата, може да считаме, че ще има същото pH като кръвта ни [6]. Всяко твърдение, че можем да “възстановим алкално-киселинния баланс” на тялото си чрез определена диета или детокс е в разрез с основните принципи на биохимията и възможностите на човешкото тяло. Извод: Практики като прочистване на дебелото черво или диета целяща да възстанови алкално-киселинен баланс не са подкрепени от науката.

Защо детокс диетите са популярни?

Ролята на човешката природа

От една страна е нашата собствена човешка природа. Всички обичаме лесното. “7-дневен детокс със сокове” или “12-дневната диета на Ваня Червенкова” не звучат толкова зле. Една, две седмици лишения не са огромно изпитание за човешката воля. Алтернативата – месеци тренировки в зала, пълна промяна на диетата и изкореняване на дузина вредна навици, всичко това не звучи така секси.

Начин на мислене

Егото също е голяма пречка при доста от нас: “Ето, храната е пълна с химикали, затова изглеждам и се чувствам така!” Този начин на мислене, макар и да пази крехкото его, прехвърля вината другаде. Преди да поемем отговорност за собствените си действия, трудно бихме започнали каквато и да е положителна промяна. Изисква се доста кураж да кажеш: “Като погледна обективно на живота си, мисля че съм взел доста грешни решения през последните години. Пренабрегнах доста хора, които се опитаха да ми покажат къде греша. Сега си понасям последствията. Здравето ми далеч не е на нивото, на което ми се иска и най-вероятно ще отнеме месеци, дори години, да поправя щетите.”

Ролята на парите

Има и трети фактор – парите. Малко са тези от нас, които биха разпознали качествен продукт или диета от тотална измама. Доста други хора се възползват от този факт. Някой от тях са на ясно, че продукта им не работи, но продължават да го продават, подтикнати от чисто финансова инициатива [7]. Както разбрахме, много по-лесно е да продадеш слабителен чай за 5.99лв, отколкото да убедиш някой да отдели по един час за тренировки, 4-5 пъти в седмицата. Естествено хората с чая, имат доста по-голяма мотивация да инвестират в реклама и съдържание в интернет.  Често неточна и непълна информация циркулира в интернет и медиите, просто защото е по-добре спонсорирана. Много от известните личности и така наречени “инфлуенсъри” в социалните медии също свободно промотират продукти срещу заплащане. Почти всеки Инстаграм фитнес модел или Фейсбук страница с достатъчно последователи бива “ухажван” от поне няколко производители на добавки.

За или против детокс режимите и хранителни добавки?

Всеки сам решава как да инвестира времето и парите си. Науката отхвърля доста от твърденията на привържениците на детокс режими и продукти. Но това не означава, че една детокс диетата, не е стъпка към един по-здравословен живот. Пласебо ефекта също не е за подценяване и може има благоприятно влияние върху това как се чувстваме. В крайна сметка, ако не съществува риск за здравето и човек чувства положителна промяна в здравето и начина си на живот, то едва ли трябва да сме крайно критични към детокс продуктите. Целта на тази статия е да изложи фактите и всеки сам да прецени за себе си как  да “гласува” с парите си.

Изследвания използвани или цитирани в статията:

[1] Захар – сладки факти за горенето на мазнини! [2] the detox dossier [3] Asbestos, Lung Cancers, and Mesotheliomas [4] Treatment of Alcoholic Liver Disease [5] Clinical effects of colonic cleansing for general health promotion: a systematic review. [6] Top ten signs your detox may be a scam [7] The anatomy of a detox scam  

Съдържание