Кои сме ние?


Никола Томов


Преди 4 години, заедно със Станислав основахме проекта наречен Aesthetic by Science. Нашата страст към научно-обоснованата информация свързана с фитнес, диети, сън, стрес и лайфстайл ни сближи с над  47+ хиляди последователи в YouTube и над 100,000 в нашите Фейсбук групи за спорт.

Тази страст е резултат от години лутане в море от противоречива информация.

Множество неуспешни диети и мъчителни експерименти.

Години фрустрация, поради липса на резултати.

Още помня годините, в които моите приятели тренираха спорадично и хапваха дюнери и пица, а аз тренирах 6 дни в седмицата и се хранех изключително стриктно, но те имаха по-добри резултати от мен!

До ден днешен се боря с последствията от хранително разстройство, което развих в резултат на агресивни и крайни диети. Орторексия Невроза е модерно заболяване, което се характеризира с параноичен страх от прием на “вредна храна”. Това което започна като здравословен навик и подбор на по-качествена храна, приключи с изключване на цели групи от храни и периодични епизоди на преяждане с “лоша” и “забранена храна”. 

Преяждане, което идва с тежък багаж. Не говоря за болките в стомаха и подуванията, а за самосъжалението, срама и желанието да се накажа с кардио и още по-агресивна диета. За пропуснатите социални събития с близки и роднини, които станаха жертва на моето обсебване от здравословна храна.

Споделям всичко това с теб, защото именно това е основната ми мотивация да развивам проекта наречен Aesthetic by Science. 

Благодарение на научно-обоснованата информация, аз успях да се преборя с хранителното си разстройство. Започнах да тренирам устойчиво и да виждам резултатите от всички положени усилия, макар и да идват по-бавно и трудно. Възстанових балансът в своя живот и му се наслаждавам без той да пречи на моето физическо развитие.

Искам да предпазя и теб от същите грешки, маркетинг трикове, обещания за бързи резултати и магически добавки. Затова продължавам да чета, да се образовам и да споделям всичко от което би имал нужда, за да постигнеш най-добрата си форма, по възможно най-лесния начин.

На нашият сайт ще намериш малко, но подробни и полезни статии.

На нашият сайт ще научиш устойчиви практики, които не обещават бързи резултати, но гарантират дългосрочни ползи.

Постигни най-добрата си форма!

Станислав Чакъров


Моето име е Станислав Чакъров и съм съосновател на проекта Aesthetic By Science. Това не е просто идея за сайт със статии, а идея която цели да създаде едно ново по-осъзнато общество от хора с еднаква цел, а именно да стават по-добри не само във фитнеса, но и във всяко едно отношение на техния живот базирайки се на наука, критично мислене, отвореност и жажда за нови знания.

С Никола стартирахме Aesthetic By Science, защото преди 4 години видяхме една празнота в българското фитнес общество. Видяхме море от информация, а хората стават все по-объркани и по-объркани, защото всяка статия си противоречеше с друга. Именно така се зароди идеята за информация базирайки се не просто на вярвания, а на науката и по-специално когато тя е издържана и от практиката. От както сме започнали не сме спирали да продължаваме да се учим, тъй като искаме да поднасяме най-доброто на нашата аудитория в Youtube, Facebook и  Instagram.

Моята страст към спорта започна още в ранните ми ученически години като съм преминал през баскетбол, карате, Parkour, фитнес и какво ли още не, защото вярвам, че активния начин на живот е ключа към дълголетието, здравето, успехите в личен и бизнес план. Аз лично съм се убедил в това което спорта ми дава и искам да го покажа на всички които все още се съмняват. 

Вярвам, че с правилен и гъвкав подход всеки може да спортува редовно, да има здравословна връзка с храната, да се чувства добре в тялото си и същевременно да балансира всичко това с добър социален живот, бизнес, работа, семейство. 

Виждам, че много хора се опитват да бъдат 100% оптимални, но успяват да спазват тези шаблони само 10-20% от времето, което не води до трайни резултати.Смятам, че живота не може да се изживее на шаблон, без нещо да се обърка и да ни попречи да се раздаваме на 100%.  Затова аз вярвам, че е по-добре да сме 60-70% оптимални, но 100% от времето! А за да може това да се случи е необходимо да сме образовани и да взимаме правилни и информирани решения в една динамична среда каквато е нашия живот.

Надявам се чрез нашата помощ да достигнете това ниво на осъзнатост и решенията да са във вашите ръце, а не в предварително начертан шаблон, който да си признаем, никой не може да спазва!

Постигни най-добрата си форма!

Красимир Михайлов


Казвам се Красимир Михайлов и моята страст е да помагам на хората да постигнат своите фитнес цели. 

Като малък не съм практикувал някакъв конкретен спорт, но обичах да се движа и да бъда активен. В баскетболът и футболът ми куцаха, докато в различни по-силови/атлетични дисциплини се представях доста добре. В 6-7 клас започнах да ходя на лостове, като помня, че можех да направя 5 набирания и 3 кофички. 

Със Стан се познаваме от 6-7 клас, като от 8 до 12, бяхме в един клас, на един чин. Заедно започнахме да тренираме и се държахме отговорни и редовни в залата. Първите 3-4 години беше голямо лутане, тренирахме по програма „най-здравия във фитнеса“, което ще рече, че правихме упражненията, които прави най-здравия пич във фитнеса. В университетът тренировките ни станаха по-сериозни и осъзнати. Бяхме на непознато място(Варна) и правихме това, което знаем – фитнес и WoW. Интересът към всичко свързано с тренировки и хранене се увеличаваше.След края на втори курс започнахме да следим експерти в сферата на фитнеса, които базираха своите знания на науката и критичното мислене. Тогава научихме за важността не просто да тренираме, а да имаме структура/план за тренировка, която да проследяваме във времето и да надграждаме. Научихме и какво са макронутриентите и калориите и как да ги проследяваме, за да постигнем желаните резултати.

След като завърших специалност „бизнес информационни системи“, реших че е крайно време да спра да се заблуждавам и да следвам пътя на „компютърен специалист“ и започнах работа във фитнес зад бара. Да, точно така зад бара, а не като треньор. Това беше и първата ми крачка във фитнес сферата(както я наричах – ниво 0). Нещата започваха да се нареждат и вярвам, че това се дължи на вслушването в този вътрешен глас и примера на Стан. Тренировките ми никога не са били по-добри и тогава се запознах с Никола, който ми помогна да извадя най-добрата си форма до днес!

Хората започнаха да се интересуват и да търсят моята помощ и след 7 месеца работа в тази зала ми предложиха да работя в друга, нова и по-голяма зала като треньор (ниво 1). Аз приех и работих 2 години там, като през цялото това време не съм спирал да уча нови и нови неща. Изкарах онлайн PT курса на Menno Henselmans, който ми даде солидна основа и възможност да работя с хора онлайн (ниво 2). Благодарение на комбинацията от тренировки на живо и обучение на хора онлайн, придобих опит с различни клиенти – мъже и жени, от 12 до 60 годишна възраст.

Въпреки, че претърпях операция и ме посъветваха никога повече да не тренирам, аз не се отказах от мисията на живота ми – да помагам на хората. Искам да бъда този човек за теб, от когото аз и всеки начинаещ има нужда, когато реши да стартира своето фитнес пътешествие. Ще се подсигурим, че „стълбата“(твоите усилия) е подпряна на „правилната стена“(твоите цели). Също така ще изградим „стълбата“(Знания, с какво и по колко да се храним и как и защо тренираме така – структура и проследяване на прогреса).Ще те „държим за ръка“, докато се качваш по „стълбата“(подкрепа и напътствия в трудните моменти), НО от теб зависи да се „изкачваш по стълбата“(полагане на всекидневни усилия  и желание за промяна).

Постигни най-добрата си форма!

Кристиян Атанасов


Никога не съм обичал да отговарям на въпроса “Кой си ти?” с назоваване на професия или название. Ако попитате декана на университета ми, аз съм икономист. Ако попитате жена ми - съпруг. Ако попитате родителите ми - син. Ако попитате хората, на които помагам - аз съм ментор и треньор. Но според мен човек не се определя от своята професия, а от своите качества. Затова моят отговор е следният - аз съм любознателен, активен и съпричастен човек, воден от желанието си да помага на хората да имат по-високо качество на живот. 

Още от малък винаги съм искал да получавам нова информация и да разбирам нови неща. През по-голямата част от живота си до момента съм бил физически активен и имам огромна любов към спорта. Преминал съм през баскетбол, футбол и лека атлетика. Винаги съм бил привлечен от желанието да бъда активен и да усещам как сърцето ми бие ускорено, защото така се чувствам истински жив. Но спортът ми е дал и две други много важни неща - дисциплина и умение за изграждане на навици. И ме е научил, че ако имаш правилните навици и достатъчно дисциплина, можеш да постигнеш всичко, което пожелаеш. 

Имал съм не малко периоди, в които съм се лутал, опитвайки се да намеря себе си и своето призвание. По пътя на моето осъзнаване установих, че през каквито и етапи да съм минавал, тренировките с тежести и спортът винаги са били част от ежедневието ми. Те бяха моята страст, моята утеха, моето успокоение, моята цел, докато в един момент не установих, че са станали моят начин на живот и са като един стълб в него, който ме стабилизира във всякакви моменти. Те са средството, което ми помага да съм по-уверен и всяка една изминала тренировка ме кара да се чувствам сигурен в себе си и своите действия.

Всички тези неща ме накараха да проумея, че най-силното ми желание е да помагам на хората да водят по-добър начин на живот и да се чувстват добре в тялото си. А неутолимата ми жажда за нови знания ми помогна да превърна своята страст в най-силното си “оръжие” за осъществяването на тази цел, като го базирам на научно обоснована информация. 

По този начин винаги се стремя да предоставям най-доброто на хората, с които работя и целя да предам и на тях увереността и сигурността, която аз изпитвам, благодарение на усилията, положени в залата!

Моята мечта е чрез проекта Aesthetic by Science да помогна на възможно най-много хора да извървят правилния път към постигането на:

  • По-добро здраве

  • Повече самочувствие

  • Повече самоосъзнатост

  • Повече издръжливост

  • По-добра визия

  • Здравословни навици

Постигни най-добрата си форма!

Над 6,000,000 Гледания

За последните 4 години сме качили в канала ни в Youtube над 370 видеа с напълно безплатна научно потвърдена информация свързана с тренировки, диети и подобряване на начина на живот!

Над 100,000 спортуващи

Собственици сме на 2 от най-емблематичните групи във Facebook свързани с фитнес, които общо имат над 100,000 активно спортуващи члена, които ежедневно си помагат!

Над 22,000 Последователи

Най-бързия начин да получите отговор на вашите въпроси от Никола и Стан е да гледате Instagram Stories, които пускат, защото доста често това са отговори на въпроси, които ги питат в съобщенията и мейлите!

Последни статии

Как да си набавим достатъчно протеин, ако не ядем животински продукти?
ПЪРВА ЧАСТ Този въпрос вълнува много жени и мъже. Някои хора дори вярват, че е невъзможно да си набавят достатъчно[...]
Най-добрите упражнения за корем – всичко, което трябва да знаем
Кои са най-добрите упражнения за корем? Това е въпрос, който вълнува доста голяма част от населението на планетата ни. Професионални[...]
Клек – всичко, което трябва да знаем!
1. Увод През последните години все повече хора посещават фитнес залите с различни цели. Някои искат да подобрят физическата си[...]